Mit használjuk tojás helyett? Kötőanyagként, panírozáshoz, desszerthez is más kell

A tojásallergia az egyik leggyakoribb ételintolerancia, hiszen a tojásban körülbelül 40-féle fehérje található. Általában gyerekkorban alakul ki, de felnőtteknél is előfordulhat. Ilyen esetekben sem a tojássárgája, sem a -fehérje nem fogyasztható, legyen szó bármilyen állat tojásáról, sőt, sokszor a szárnyas húsa is veszélyforrás lehet. Nagyon oda kell figyelni a késztermékek vásárlásánál is, hiszen sok olyan étel tartalmazhat nyomokban tojást, amelyeknél nem feltétlenül egyértelmű.

Tojásra azonban nagyon sokszor van szükség a konyhában: panírozáshoz, kötőanyagként, térfogatnövelőként, sós és édes ételekhez egyaránt. Le het helyettesíteni, és ha igen, mivel?

Kötőanyagként: Ha a lényeg az összetartó erő, fasírtban, vagdaltban, süteményben, akkor az alább felsorolt alapanyagokkal lehet a tojást helyettesíteni. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.

  • 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál chia mag + 3 evőkanál víz
  • 1 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál őrölt zabpehely
  • 100 gramm főtt, pürésített bab vagy burgonya

Mindegyik helyettesítőnél fontos az áztatás, hiszen csak nedvesség hatására oldódnak ki, lesz az állaguk olyan, mint a tojásé. A chia mag és a lenmag például zselés, a zabpehely és a keményítő ragacsos lesz, ha vízzel érintkezik. Ha elfelejtjük előre beáztatni a tojáshelyettesítő-anyagokat, akkor hagyjuk pihenni a kész tésztát sütés előtt, a tésztában található nedvesség el fogja indítani a folyamatot.

Térfogatnövelőnek: Süteménybe vagy kenyerekbe, ha magas, buborékos piskótát vagy tésztát szeretnénk, akkor keverjünk össze 1 evőkanál almaecetet vagy citromlevet 1 teáskanál szódabikarbónával vagy 3 teáskanál sütőporral. Ne aggódjunk, nem fog érződni az ecet íze a süteményben.

Panírozáshoz: A tojás helyettesítésére kétféle bevált módszer létezik, az egyik a hagyományos, a másik a párizsi bundához való:
3 evőkanál keményítő + 6 evőkanál tej vagy víz késhegynyi sóval kikeverve – tökéletes tojáshelyettesítő, hagyományos panírozáshoz kiváló
lisztből és vízből sűrűbb palacsintatésztát is keverhetünk – ebben az esetben csak ebbe kell belemártani a húst

 

Desszertekhez: Sütemények esetén könnyedén helyettesíthetjük a tojást különböző gyümölcsökkel, pürékkel, de csoki- vagy mogyorókrémekkel is. Az adatok egy tojásra vonatkoznak.
80 gramm almaszósz
100 gramm datolyamassza
100 gramm sült tök
1 darab érett banán – villával összetörve, ha nagy a banán, elég lehet a fele is, szaftosan tartja a tésztát és édesíti is
100 gramm olvasztott csokoládé
3 evőkanál mogyoróvaj, mandulavaj
1/2 csésze növényi joghurt – sűrűbb fajta, különben sokat hígít a tésztán

 

Ha a tojás színét hiányoljuk, akkor kurkumával, sáfránnyal vagy curryporral színezhetjük be az ételt. Például, ha tofurántottát készítünk, akkor kurkumával érhetjük el a tojás aranysárga színét. Egyébként a tofupüré is kiváló tojáshelyettesítő, kb. 5 dkg tofu helyettesít 1 tojást, főként sós süteményekben jó választás.

 

forrás:sobors.hu

Love Diet Chia mag 100 g

Love Diet Útifű maghéj 300g

Gymbeam kesuvaj 340 g

Gymbeam mogyoróvaj 340 g