Webáruházunk jelenleg szünetel, megértéseteket köszönjük.

Ismerjétek meg cukorhelyettesítőink széles választékát! IV.

Stevia, a legtrendibb édesítőszer

Mi a stevia?

Hogyan lehetséges az, hogy ezt az anyagot ősidők óta ismerjük, ám mindennek ellenére a stevia édesítőszer csak néhány évtizede robbant be a köztudatba? A stevia (sztívia) elnevezés nem csak az édesítőszerre vonatkozik, hanem a növénycsaládra is, amelyből származik ennek a hasznos anyagnak a termelője. A steviát egy krizantémféle leveléből állítják elő: habár a dél-amerikai őslakosok már a történelem előtti időkben is használták ételeik ízesítésére, az édes ízért felelős összetevőt először francia kémikusok izolálták 1931-ben.

Maga a stevia édesítőszer egy nagyon finom, kristályos állagú, fehér por, ami egy kifejezetten tömény, édes ízű anyag. A stevia Japánban és Dél-Amerikában rendkívül elterjedt természetes eredetű édesítőszer és nálunk is egyre népszerűbb. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2010-ben ítélte biztonságosnak, 2011 óta pedig szabadon forgalmazható az EU tagállamokban is a nagy tisztaságú stevia levélkivonat. Érdekesség, hogy a stevia (és egyébként az eritrit is) csak koncentrált édesítőszerként forgalmazható, élelmiszeradalékként egyelőre nem elérhető különféle termékekben.

Stevia növény: miből lesz a stevia?
A stevia édesítőszer a krizantémfélék (őszirózsafélék) családjába tartozó jázminpakóca (Stevia Rebaudiana Bertoni) leveléből, annak édes nedvéből készül. A növényt gyakran nevezik édesfűnek vagy édes levélnek is. A stevia eredendően Dél-Amerikából származik, ahol közismert gyógy- és fűszernövény. A stevia növény a 18. században került be Európában, ám csak a második világháborúban vált elterjedt növénnyé, a cukorhiánynak köszönhetően.

A stevia Magyarországon is megél, így ha természetes módon, a levelekkel szeretnénk édesíteni valamit, kertünkben is megtermeszthetjük ezt a különleges növényt. A stevia levelei gazdagok ásványi anyagokban (kálium, magnézium, cink, vas, foszfor, cézium, mangán, kobalt) és vitaminokban (A, C, E, P), illetve tartalmaz még nikotinsavat, béta-karotint, aminosavakat és pektineket is.
Milyen édes a stevia? Mennyit ehetünk belőle?
A stevia levelei harmincszor édesebbek a répacukornál, a belőle készített tiszta stevia kivonat (stevia por) pedig akár háromszázszor erősebb édesítőszer is lehet! Mondanunk sem kell, a stevia nem használható receptekhez azonos mennyiségben a répacukorral, különben túlédesítenénk az ételeket – viszont, ha eltaláljuk a kellő mennyiséget, bátran alkalmazhatjuk az élet minden területén, kivéve olyan recepteknél, ahol szükségünk van a cukor karamellizáló hatására vagy az élesztővel való reakcióba-lépésre. Egy felnőtt ember stevia fogyasztása ne lépje túl naponta a javallott 4 mg/ttkg mennyiséget, egyébként teljesen biztonságosan fogyasztható édesítőszer gyerekek, terhes nők és cukorbetegek számára is.
A stevia fogyasztása, élettani hatásai
A stevia is tartalmaz kalóriát – habár közel sem annyit, mint a répacukor – ám mivel ebből az édesítőszerből már nagyon kevés is elég, elhanyagolható a mennyisége. A kutatók véleménye szerint a stevia fogyasztása nem jár mellékhatásokkal és nem okoz betegséget, ám ha hirtelen túl sokat eszünk meg belőle, okozhat hasmenést. A stevia lebontása nem vált ki glikémiás reakciót, vagyis nem okoz vércukorszint-emelkedést: mivel a szervezetnek nincs szüksége inzulinra a lebontásához, a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják (glikémiás index: 0). A stevia nem roncsolja a fogakat sem, mivel ez az édesítőszer nem indul bomlásnak a szájban lévő, fogszuvasodást okozó baktériumok hatására.
Diéta stevia segítségével
A stevia megfelelő édesítőszer, ha diétázunk vagy nagyobb fogyókúrát tartunk, ugyanis megkapjuk általa a kívánt édes ízeket, ám szinte minimális mennyiségű kalóriát viszünk be vele szervezetünkbe (106 kcal/100 g). Az elfogyasztott stevia csökkenti a cukor utáni vágyat, ezáltal hosszú távon súlycsökkenést és jobb közérzetet érhetünk el. A stevia belefér a Candida-diétába is, illetve nincs korlátja a fogyasztásának a cukorbetegek esetében sem. Egy bökkenőbe ütközhetünk, ha azt tervezzük, hogy stevia segítségével fogunk lefogyni: a tiszta stevia por egy drága édesítőszer, ezért nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb választás főzéshez.

forrás: pénzcentrum.hu

Love Diet Stevia és eritrit alapú édesítőszer tabletta (természetes) 100db